Het is alweer het 20e jaar dat Auke Hover meegaat als leiding van de Deebeetje Kampen en hij heeft er zin in! De voorbereidingen zijn in volle gang en nee, 40 jaar is niet te oud om mee te gaan op kamp vindt hij: “Het is heerlijk om je weer even kind tussen de kinderen te voelen!” We mogen een stukje meelezen in zijn dagboek, want net als de rest van de staf is hij keidruk met de voorbereidingen van de komende kampweken. Er trouwens nog plek voor een aantal deelnemers, dus (kinderen) aanmelden kan nog!

Nog even wachten en dan is het zo ver. In juli beginnen de eerste kampweken van Don Bosco Jeugdvakanties (in de praktijk vaak afgekort tot ‘Deebeetje’). Het voorbereidingsweekend voor de leiding is achter de rug en nu steekt iedereen de handen flink uit de mouwen om er toffe kampweken van te maken. Via het dagboek van Auke mogen we even over de schouder van de leiding meekijken, want er komt nogal wat kijken bij de voorbereiding van zo’n kampweek.

Uit het dagboek van een fourageur
De voorbereiding deel I
Daar gaan we weer! De tweede editie (de eerste versie stamt uit 2017) van dit "dagboek" over mijn belevenissen als fourageur...een blik "achter" de schermen van de dingen die ik doe bij de Deebeetje Kampen waar ik dit jaar inmiddels alweer voor het 20e jaar een bijdrage aan ga leveren. Want ja, in augustus is het weer zover: ik ga voor de afwisseling weer eens volledige week meedraaien. En hoewel dat dus nog wel een paar maanden duurt, is de voorbereiding afgelopen zaterdag al van start gegaan met de jaarlijkse leidingdag. Voor mij sinds 2015 de eerste waar ik weer bij was en zelfs sinds (denk ik) 2007 de eerste waar ik weer "gewoon" deelnemer was. Toch weer bijzonder om het ook weer eens vanuit die "hoedanigheid" te beleven. Laat ik voor de verbaasde volgers eerst even een paar vragen kort beantwoorden:

1. Ben je met je bijna 40 jaar niet te oud om nog op kamp te gaan? Nou, ík vind van niet! Want wat is er heerlijker dan je straks in de zomer gewoon weer even kind tussen de kinderen te voelen!
2. Wat is dat dan, fourageur? Nou, in de basis doe ik de boodschappen; elke dag vanuit Assel naar Apeldoorn rijden om de supermarkten te plunderen. Maar in de praktijk help ik ook lekker mee in de keuken en doe ik allerlei leuke randzaken waarover later dit jaar dus wel meer te lezen zal zijn.
3. Leidingdag? Wat is dat dan nu weer? Nou, dat is een dag waarop het leidingteam van de week samenkomt om het programma van de week te bedenken. Aan het begin van de dag is de invulling nog een beetje zoals onderstaande foto...een kale vlakte met een enkel aanknopingspunt (het thema). En naar mate de dag vordert staat er meer en meer een stevig programma waar de deelnemers zich straks mee zullen amuseren!

En daar schoof ik dus bij aan, afgelopen zaterdag. Een prima gelegenheid om de mensen met wie ik straks een volle week zal optrekken eens te leren kennen. Met sommigen is het echt een eerste kennismaking, met anderen is het ook weer een soort van reünie. En tegelijkertijd luister ik, zeg ik af en toe iets (ja soms ook onnozele dingen zoals menigeen van mij gewend is), laat mijn gedachten gaan en bied me tenslotte ook nog aan om een enkele activiteit mee te helpen voorbereiden. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan en een fietstochtje hier of daar is toch iets waar ik meestal mijn hand niet voor omdraai... En het resultaat van de dag? Tja...daar ga ik natuurlijk niets over loslaten. Dat moet zelf worden beleefd in die zomerweken. Maar ik ben enthousiast! Binnenkort maar eens met onze kookstaf om tafel om het weekmenu te gaan bedenken. En natuurlijk eens zien of ik dit jaar "live" een fietstocht ga plannen ipv achter de fietsrouteplanners op het internet. Want zelf fietsen blijft natuurlijk het leukste van al!
De voorbereiding deel II

Het is half 10...strak blauwe lucht en een zonnetje dat een zomerse temperatuur belooft dus gekleed in korte broek en t-shirt stap ik in de auto...... Het is pak-en-beet half 11 en rijdend ter hoogte van Voorthuizen en Stroe concludeer ik dat de strak blauwe lucht inmiddels heeft plaatsgemaakt voor een grauwige wolkenlucht... Het is 1 uur...de fietstocht zit erop, de lucht begint weer blauw te worden en het zonnetje gaat weer schijnen... Fietstocht? Jazeker! Want ter voorbereiding van onze kampweek help ik mee om een tweetal fietstochten te bedenken. En vandaag stond het op het programma om één van deze twee live fietsend uit te zetten! En dus zetten medeleiding Hester en ik rond de klok van 11 de voeten op de pedalen voor een ruim rondje rond Radio Kootwijk.

Maar eh Auke, kun je dat niet vanaf de computer doen? Jazeker kan dat want met het knooppuntennetwerk van tegenwoordig is er een heel makkelijk systeem om fietstochten uit te zetten. En dat is eerlijk gezegd ook dé methode zoals ik de afgelopen jaren altijd fietstochten voor kamp heb uitgezet. Maar het leek mij juist weer eens leuk om ook elementen uit de omgeving mee te nemen in de tocht en ja, die vind je niet op Google Maps. Ga maar eens zoeken naar een specifiek cijfer op een putdeksel of een of ander vaag, in de bossen verborgen, bordje. Daarvoor moet je toch echt in de echte omgeving zijn i.p.v. de digitale wereld. En zodoende stapten wij dus op ons stalen ros om met enige regelmaat af te stappen bij kruisingen en splitsingen van wegen om raadsels en opdrachten te bedenken. En hoewel ik het gebied toch aardig goed ken was het ook voor mij weer een verrassend rondje met stukken fietspad waar ik nog niet eerder geweest ben. Na een uurtje of 2 bereikten we weer ons startpunt Halte Assel waar we afsluitend genoten van iets met ijs en vruchten (iets anders was ook niet mogelijk, hé Eva Bos?)

Nu rest alleen nog de schone taak om hetgeen we vandaag bij elkaar gefietst hebben netjes uit te werken, een lekker deebeetje-thema-sausje er over te gieten en niet te vergeten in te pakken zodat onze deelnemers straks fijn op pad kunnen.

Over deelnemers gesproken... er is nog altijd plek! Dus als jij nu iemand kent uit de leeftijd 8-10 jaar (andere leeftijd mag ook, maar dat is dan niet de week van Auke) die het leuk vindt om te fietsen maar ook om gave (bos)spellen te doen, te knutselen, te voetballen en wat al niet meer, kijk dan eens snel op www.jeugdkampendonbosco.nl. Daar kun je hem of haar nog aanmelden!