Verbetertafel brengt jongeren en hulpinstanties bij elkaar

Verbetertafel20 DB20 Utrecht emhoyc6

Zet kwetsbare jongeren en hulpinstanties met elkaar om tafel en leg de pijnpunten bloot: dat is kortweg hoe ‘De Verbetertafel’ van Don Bosco Spirit uit Utrecht werkt. In de praktijk vraagt het behoorlijk wat voorbereiding en training, daarom kent het project een doordacht vierstappenplan. Dat plan leverde Don Bosco Spirit bovendien een nominatie voor de K.F. Hein Stimuleringsprijs op.

Dit is een artikel uit Don Bosco magazine. Ons magazine gratis thuis ontvangen? Inschrijven kan via deze link.

Die prijs is bedoeld voor welzijnsorganisaties die op een innovatieve manier bijdragen aan de zelfredzaamheid van jongeren. De Verbetertafel van Don Bosco Spirit is daar een mooi voorbeeld van en wordt momenteel samen met de organisatie van de K.F. Hein Stimuleringsprijs verder uitgewerkt tot een praktisch uitvoerbaar plan. Op 17 februari presenteren de genomineerden hun plannen tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Om met het project te kunnen starten, is een bedrag van minimaal 5.000 euro nodig.

Stappenplan
Eliza Huizinga, projectleider bij Don Bosco Spirit, is één van de bedenkers van het project: “De Verbetertafel kent vier stappen”, legt ze uit. “Stap één is de zogenaamde ‘pizzameeting’ waarbij we jongeren in een wooninstantie ontmoeten en met hen in gesprek gaan over hun ervaringen. Bij Don Bosco weten we allemaal dat samen eten verbindend werkt, vandaar het idee om de meeting te combineren met een pizzafestijn. Tijdens de meeting vragen we twee jongeren uit de groep om mee te doen aan De Verbetertafel. De volgende stap is een training waarbij we deze twee jongeren leren om op een effectieve manier de dialoog met een hulpinstantie aan te gaan en hun verbeterpunten aan te kaarten. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan praktische zaken zoals inrichting of het ontbreken van de nodige spullen, maar ook de kwaliteit van begeleiding of het schorsingsbeleid kunnen aan bod komen. Bij stap drie ontmoeten de jongeren en het management van de hulpinstantie elkaar aan De Verbetertafel en worden deze punten op tafel gelegd. Tot slot is er na twee maanden een evaluatiegesprek en als we dan ook echt verbetering zien, wordt de instantie beloond met de Verbetersticker.”

“Met dit project willen wij kwetsbare jongeren een stem geven”

Aan De Verbetertafel zit ook Stefan, hij zal zich straks vooral bezighouden met het trainen van de jongeren. Zowel hij als Eliza weten wat het is om als jongere in aanraking te komen met hulpinstanties en beiden zijn erg gemotiveerd om hun eigen ervaringen te vertalen naar het helpen verbeteren van hulpverlening aan jongeren. Stefan is dan ook erg enthousiast over het project: “Ik vind het vooral belangrijk dat er écht geluisterd wordt naar de jongeren en dat er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt met de verbeterpunten die zij aandragen. Met De Verbetertafel geven wij kwetsbare jongeren een stem en het evaluatiegesprek zorgt ervoor dat we kunnen controleren of de toegezegde verbeteringen zijn doorgevoerd.” Eliza vult aan: “Het mooie van dit concept is dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor het proces en ze elkaar daarom ook kunnen aanspreken op de voortgang. Dat bevordert de snelheid waarmee oplossingen worden gerealiseerd.”

Zelfredzaam
De methodiek van De Verbetertafel is vooral geschikt voor wooninstanties, zoals een nachtopvang of een instantie waar jongeren begeleid wonen. “Als je jongeren ergens bij wil betrekken, moet het proces kort en krachtig zijn, met een snel zichtbaar resultaat”, aldus Eliza. “Daar is de Verbetertafel uitermate geschikt voor.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat hulpinstanties zelf, bijvoorbeeld jaarlijks, het proces van De Verbetertafel kunnen doorlopen met jongeren. “De Verbetertafel gaat verder dan een methodiek, het is tegelijkertijd een mooie tool om zelfredzaamheid van jongeren te stimuleren en hen eigen verantwoordelijkheid te geven”, sluit Eliza af.