Mondjesmaat versoepelingen voor Nederlandse jongeren

Foto20don20bosco20werken20nederland20coronamaatregelen mgvoptx

De coronamaatregelen in Nederland zijn voor veel jongeren te zwaar, zo zien ook de Don Bosco jongerenwerken. Zij krijgen dagelijks te maken met jongeren die zich eenzaam voelen, hun vrienden missen en slechter slapen dan normaal. De Nederlandse overheid heeft deze signalen inmiddels opgepikt en komt met enkele versoepelingen voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar.

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren in Nederland het niet meer zien zitten. De meerderheid voelt zich vaak eenzaam en één op de drie studenten geeft het leven nu een onvoldoende. Ook uit onderzoeken van het ministerie blijkt dat somberheid, angstklachten, stress en mentale problemen onder jongeren toenemen door de coronabeperkingen.

Versoepelingen
De overheid heeft naar aanleiding van de klachten enkele versoepelingen doorgevoerd. Jongeren tussen de 12 en 27 jaar kunnen vanaf nu in sporthallen, wijkcentra en evenementenhallen terecht als ontmoetingsplek voor sociale activiteiten en voor ondersteuning van jongerenwerkers of coaches. Dit kan alleen onder strikte naleving van de coronaregels, zoals de anderhalvemeterregel en een maximumaantal van dertig bezoekers. Het initiatief voor het openen van deze ontmoetingsplekken en het opzetten van de activiteiten ligt bij gemeenten. Het kabinet trekt ook geld uit om jongeren iets meer bewegingsvrijheid te geven. Dat gaat vooral naar al lopende projecten, zoals digitale ontmoetingen, chats en jongerenwerk.

Jongerenwerk
Dit is goed nieuws voor de jongerenwerkers van Don Bosco, want waar de ontmoetingen eerst voornamelijk digitaal moesten plaatsvinden, is er nu weer meer ruimte voor ontmoeting. In sommige gemeenten zoals Rijswijk en Apeldoorn was dit al het geval, maar nu kunnen meer jongerenwerkers aan de slag dankzij de versoepelingen in hun gemeente.

Experimenten
Wietse de Boer, directeur Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Don Bosco Apeldoorn, staat afgelopen weekend dagblad Trouw te woord over de ontwikkelingen: “Ik wil meer perspectief voor de jeugd in de vorm van kleinschalige experimenten. Natuurlijk ben ik geen medicus, maar als ik kijk naar de kaart van Nederland, dan zie ik dat niet in elke regio evenveel kans is op besmetting. Ik zou het heel mooi vinden als in de gebieden waar dat kan weer wat meer mogelijk wordt gemaakt”, zegt hij. Om er meteen aan toe te voegen dat hij ook wel begrijpt dat ‘de burgemeesters waarschijnlijk niet staan te springen’ en dat dit soort regionale versoepelingen ook weer problemen met zich meebrengen.

Langetermijneffecten
De Boer wil meer dan versoepelingen op korte termijn, hij pleit er voor om ook te onderzoeken hoe de langetermijneffecten van de crisis op de mentale gezondheid van jongeren kan worden aangepakt.

Bron: BNN Vara / Trouw