Voorbereidingen jongerenvakanties 2021 in volle gang

Leiding20 Dee Beetje20kampen20 Assel yfzsdhv

Ondanks de lockdown in Nederland is het bestuur van Stichting Jeugd- en jongerenvakanties Don Bosco toch volop aan de slag voor de zomerkampen van 2021. ‘Natuurlijk weten we nu nog niet precies hoe de zaken er voor zullen staan komende zomer, maar we hebben nu zoveel meer kennis over de pandemie dan vorig jaar. Het bestuur heeft er dan ook alle vertrouwen in dat we dit jaar succesvolle DeeBeetje-kampen voor de jongeren kunnen organiseren’, zegt Carola van der Sluis, voorzitter van de stichting.

Elk jaar organiseert DeeBeetje vakantiekampen voor jongeren in de leeftijd van acht tot en met zeventien jaar. Daarbij wordt gestreefd naar een relatief lage kampprijs, zodat het voor iedereen mogelijk is om een week of weekend op vakantie te gaan. Op de kamplocatie in Assel is alles aanwezig voor een geslaagd jongerenkamp; van een voetbalveld en kampvuurplaats tot een speelbos en kampschuur. Binnen de kampen wordt gewerkt volgens het gedachtegoed van Don Bosco. Don Bosco vond in zijn jeugd- en jongerenwerk enkele punten heel belangrijk, die ook in de DeeBeetje-kampen terug te zien zijn:

- een ontspannen en veilige sfeer bieden waarin kinderen zichzelf mogen zijn;
- niet vóór kinderen, maar mét kinderen werken en er vanuit gaan dat kinderen inspraak hebben en eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen;
- initiatieven van kinderen aanmoedigen en hen daarbij ondersteunen om zo hun zelfstandigheid te bevorderen.

Coronaproof
Natuurlijk kunnen de kampen alleen worden georganiseerd binnen de dan geldende coronamaatregelen. ‘Het werkt eigenlijk net zoals bij Scouting Nederland’, legt Carola uit. ‘Zij hebben vorig jaar al van alles georganiseerd en zorgden daarbij dat ze in een zogenaamde bubbel zaten, zodat besmettingen tijdens de activiteiten uitgesloten zijn.’ Bij DeeBeetje hebben ze daar gelukkig alle mogelijkheden voor, want de meeste activiteiten zijn op het terrein zelf. Daarnaast is het Kootwijkerzand om de hoek, een prachtig natuurgebied waar de jongeren buitenactiviteiten kunnen beleven, zonder dat ze met anderen in contact komen. Carola: ‘We zorgen dat we telkens goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen, zodat we tijdens de kampweken voldoen aan alle regels en richtlijnen van de overheid.’

Info en aanmelden
De DeeBeetje-kampen zijn voor veel jongeren vaste prik in de zomer en vorig jaar zijn velen hun vakantie misgelopen door de coronacrisis. ‘Een zomer zonder DeeBeetje, dat laten we niet zomaar meer gebeuren!’, lacht Carola. ‘We zijn daarom al lekker aan de slag met de voorbereidingen.’ Op de website van DeeBeetje lees je alles over het thema van 2021, het leidingweekend en aanmeldingen.