Vrijwilliger Marc in de spotlight: “Mijn talent is positiviteit uitstralen!”

Marc20 Breedveld20 Klein eeby3di

Marc Breedveld (31) is al negen jaar actief als vrijwilliger bij Don Bosco De Maten en voor het jaarverslag schreef jongerenwerker Fiona Dreef een portret van hem. Voor een betaalde baan is Marc volledig afgekeurd, maar voor Don Bosco De Maten is hij goud waard! Met hart en ziel is Marc betrokken bij het jongerenwerk in Apeldoorn.

In het jaarverslag van Don Bosco De Maten vertelt Marc zelf over zijn passie voor de jongeren:

“Mijn naam is Marc Breedveld en ik kom uit Deventer. Ik ben 31 jaar en al 9 jaar actief bij Don Bosco de Maten waar ik met veel passie en plezier mijn vrijwilligerswerk doe. Ik ben als stagiaire binnengekomen van de opleiding MBO niveau 4 sociaal cultureel werker. Na 2 jaar stage heb ik mijn diploma behaald. Ik kon geen afscheid nemen van de jongeren en het team van Don Bosco, dus heb ik besloten om te blijven als vrijwilliger. Door ziekte in het verleden is het niet mogelijk voor mij om betaald werk te doen. Ik ben inmiddels volledig afgekeurd, waardoor ik goed naar mezelf moet kijken wat ik wel en niet kan. In het vrijwilligerswerk bij Don Bosco kan ik precies aangeven wat ik wel en niet kan. Dat maakt voor mij dat er niet teveel druk op me wordt gelegd en ik het vol kan houden. Op deze manier heb ik veel plezier in het werk en kan ik veel voor jongeren betekenen. Doordat ik al heel wat jaren meeloop ben ik inmiddels breed inzetbaar. Toepasselijk is mijn achternaam Breedveld, dus het is me op het lijf geschreven.”

“Ik werk graag aan de positieve eigenschappen van jongeren. Ik wil die sterker maken door middel van onder andere creativiteit en muziek”

”Ik help mee in de inloop. Dit is een plek waar jongeren kunnen komen en gaan en doen waar ze zin in hebben, zoals tafeltennis, darten, poolen, spelletjes, chillen op de banken etc. Ik leg makkelijk contact met de jongeren. Ik ben meer met preventieve kant en talentontwikkeling bezig dan inhoudelijke coachingen. Ik werk graag aan de positieve kant. Ik wil die sterker maken door middel van onder andere creativiteit en muziek.”

Echt contact
“Ik geef dan ook op de dinsdagavond DJ-les aan jongeren. Daarnaast ondersteun ik de DJ’s, die inmiddels hebben geleerd te draaien, tijdens de vrijdagavonddisco. Ook geef ik regelmatig een workshop graffiti tekenen, bijvoorbeeld bij de meidengroep. Een paar keer per week gaan we de straat op. We zoeken dan jongeren op om met hen in contact te komen. We kunnen ze dan vertellen over Don Bosco, maar het belangrijkste is dat ze ons leren kennen en weten waar ze terecht kunnen als ze een vraag of probleem hebben of hun talenten willen ontwikkelen, nu of in de toekomst.”

Positieve uitstraling
“Verder help ik nog mee met allerlei verschillende activiteiten die we organiseren zoals jongerenkampen, halloweentocht, toernooitjes en wat we allemaal nog meer bedenken. Anderen zien mij als een rustige, koele jongen. Ik ben een allesziener en heb goed overzicht. Ik zie waar de gaten liggen en ik straal positiviteit uit. Dat is mijn talent! Ik hoop nog jaren actief te kunnen blijven als vrijwilliger bij Don Bosco de Maten. Ik vind het werk leuk en wil me blijven ontwikkelen in het werken met jongeren. Ik voel me hier erg op mijn gemak en Don Bosco voelt als een tweede thuis voor mij. De jongeren geven me ook het gevoel dat ik hen wat te bieden heb. Dat geeft mij weer voldoening en waardering.”