Jongeren Don Bosco De Maten trekken aan bel bij Apeldoornse politici

DB20 De20 Maten201 7m8fy78

In het jongerencentrum van Don Bosco De Maten is altijd wat te beleven. Een potje poolen, afreageren op de boksbal of DJ les in de studio. Voor veel jongeren uit de buurt is Don Bosco een vast onderdeel van de week, helemaal als het thuis of op school even niet zo lekker gaat. Noem het maar gerust hun ‘tweede thuis’. Vanzelfsprekend is het echter niet, want de gemeente Apeldoorn onderzoekt de mogelijkheden voor Don Bosco om te verhuizen naar een naastgelegen pand, waar meerdere welzijnsorganisaties huizen. De jongeren maken zich oprecht zorgen hierover en om dit duidelijk te maken hebben ze Apeldoornse politici uitgenodigd voor een kijkje in de keuken van ‘hun’ Don Bosco.

“Wij zijn net bij Don Bosco Maten geweest. Wat een spirit, verhalen, passie en mooie jonge mensen. Ze dreigen hun jongerencentrum, hun thuis kwijt te raken. Dit kan niet, dit is meer dan stenen die je vervangt voor andere stenen,” schrijft SP Apeldoorn op hun website. Het is wel duidelijk dat er tijdens dit bezoek niet alleen is gesproken over een pand, maar over een plek die veel meer betekent voor de jongeren dan dat.

“De ene jongere praat het van zich af, de ander zoekt boven de boksbal op of gaat naar de studio om zich uit te leven met muziek. Dat kan allemaal bij Don Bosco”

Fiona Dreef, jongerenwerker bij Don Bosco De Maten, snapt wel waarom: “We zitten nu in een pand dat heel veel mogelijkheden biedt, waardoor wij maatwerk kunnen leveren. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat een jongere hier aankomt en thuis fikse ruzie heeft gehad of tegen een probleem op school is aangelopen. Zo’n jongere zit hoog in zijn of haar emotie en moet dit ergens kwijt. De één praat het van zich af, de ander zoekt boven de boksbal op of gaat naar de studio om zich uit te leven met muziek. Dat kan hier allemaal, terwijl in een andere ruimte ook de meidengroep bezig is. Zo bieden we iedereen wat hij of zij nodig heeft. Het pand waar we naartoe zouden moeten is veel kleiner, biedt niet deze mogelijkheden en zouden we bovendien moeten delen met andere organisaties. Ik zou het verschrikkelijk vinden als we de jongeren dan niet meer kunnen geven wat ze op dat moment nodig hebben. Dan hebben we maar één ruimte en kunnen we maar één activiteit tegelijk bieden.”

Hoe zit het precies?
De gemeente Apeldoorn wil een onderzoek starten naar de mogelijkheden voor Don Bosco De Maten om te verhuizen naar een naastgelegen pand. Op die locatie zijn meerdere welzijnsorganisaties gevestigd. Dat pand is echter vele malen kleiner dan het huidige pand van Don Bosco De Maten en de ruimtes zouden gedeeld moeten worden met de andere organisaties. Daar komt bij dat het huidige pand van Don Bosco net helemaal is opgeknapt en aan alle veiligheidseisen voldoet. Het is afgelopen jaar zelfs voorzien van een heel nieuw aircosysteem. Zowel de jongerenwerkers als de jongeren zelf weten allang dat het voorgestelde pand niet geschikt is voor Don Bosco. Fiona: “Het is niet echt een optie om een DJ les te geven terwijl in de kamer ernaast een vergadering wordt gehouden. Bovendien kunnen we maar één ding tegelijk doen als we één ruimte hebben en dat is voor onze jongeren gewoon geen optie. Het kan aan de voorkant misschien een paar tientjes schelen, maar aan de achterkant raak je veel meer kwijt.”

Jongeren aan zet
De jongeren zelf maken zich overduidelijk zorgen. Wat gaat er gebeuren als zij hun ‘thuis’ kwijtraken? Waar kunnen ze terecht als ze uit school even niet naar huis kunnen of willen? Om dit duidelijk te maken aan de gemeente Apeldoorn heeft Don Bosco De Maten namens de jongeren alle politieke partijen uitgenodigd voor een bezoek aan het jongerencentrum. Veel partijen hebben hier positief op gereageerd en sommigen zijn zelfs al bij Don Bosco geweest. “Wij hebben de jongeren zelf met de politici laten praten”, vertelt Fiona. “Zij verzorgden de rondleiding door ons pand en hebben verteld wat Don Bosco voor hen betekent. Zo zien beleidsmakers niet alleen wat wij hier doen, maar ook wat de diversiteit van dit pand voor de jongeren doet. Wij maken gebruik van alle hoeken en gaten, iedere kleine kast heeft een functie, maar dat zie je niet vanaf de buitenkant,” legt Fiona uit.

“Het preventieve jongerenwerk móet doorgaan en daar moet je niet op willen beknibbelen”

Natuurlijk raakt de discussie over een mogelijke verhuizing niet alleen de jongeren zelf, ook de jongerenwerkers en vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de jongeren, zijn bezorgd. “Ik probeer vooral rustig te blijven,” sluit Fiona af, “wij doen alles voor de jongeren. Wij weten als geen ander wat ze nodig hebben en daar strijden we voor. Het preventieve jongerenwerk móet doorgaan en daar moet je niet op willen beknibbelen. Wij willen kwetsbare jongeren beschermen en hen geven wat ze nodig hebben. Die mogelijkheid hebben we in het pand waar we nu zitten.”