Wordt Don Boscoleerkracht 'Praktijkleerkracht van het jaar'?

Schermafbeelding 2023 06 19 om 10 39 33

"Het geheim? Voor mij is dat empathisch zijn en jezelf gelijkstellen met de leerlingen." Met een blos op haar wangen kwam mevrouw Gülsen Köken, leerkracht wetenschappen in Don Bosco Halle in Vlaanderen, vorige week te weten dat ze genomineerd werd voor 'Praktijkleerkracht van het jaar' van KLASSE. Uit liefst 18.000 inzendingen vergaarde zij een plaatsje in de top 50.

Dag Gülsen, eerst en vooral proficiat! Hoe komt het eigenlijk dat jij deelneemt aan deze wedstrijd?

Gülsen: "Toen ik een paar weken geleden tijdens de pauze in de klas (5TFA) op Smartschool zag dat de leerlingen een leerkracht voor deze wedstrijd konden nomineren, zei ik hen: 'Als jullie dat nog niet gedaan hebben, dan is het nu het moment.' Al zwanzend voegde ik eraan toe: 'En als je niet kan kiezen, mag je altijd mij nomineren'. Maar ik had nooit gedacht dat er zoiets uit de bus zou komen. Nu zijn ze (5TFA) druk met hun examens bezig, maar eens die achter de rug zijn, zal ik hen toch eens om meer informatie moeten vragen." (lacht)

Hoe ik me voel? Verbaasd, verlegen, blij ...
leerkracht Gülsen Köken

Hoe voelt het om genomineerd te zijn?

Gülsen: "Eerlijk? Het overviel me nogal toen ik van de directie vernam dat ik genomineerd was en in de top 50 zat. Ik dacht: 'Dat kan toch niet?!' Heel veel gevoelens dus: verbaasd, verlegen, blij ...

Waarom denk je dat net jij verkozen bent uit maar liefst 18.000 inzendingen?

Gülsen: "Goede vraag... Dat weet ik eigenlijk niet. Dat zou ik aan mijn leerlingen moeten vragen; ik denk dat zij daar het beste/juiste antwoord op kunnen geven."

Tot slot: je maakt nu kans op de titel 'Praktijkleerkracht van het jaar'. Wat is het geheim om een goede (praktijk)leerkracht te zijn?

Gülsen: "Ik denk dat het geheim voor iedere leerkracht anders is. Voor mij is dat empathisch zijn en jezelf gelijkstellen met de leerlingen. Zo kan je het beste hun leefwereld aanvoelen. Het geheim om een goede praktijkleerkracht te zijn, is volgens mij om stap voor stap kennis en vaardigheden over te brengen en dit met passie te doen. Ik denk dat dit aanstekelijk werkt. Als iets mislukt (in ons geval zijn dat farmaceutische bereidingen), zullen we samen zoeken naar de oorzaak en samen een oplossing vinden, dit inspireert de leerlingen het meest.

Gülsen is niet de enige Don Boscoleerkracht in de top 50. Ook Hans Parys van Don Bosco Haacht is genomineerd. Op maandag 26 juni maakt KLASSE de winnaar bekend.

Auteur: Tim Bex