Zomerkampen voor Oekraïense kinderen: "Oorlog even vergeten"

Ed60bae646095ed8b2f1f52cf747c62c L

De oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan 500 dagen. Heel wat gezinnen profiteren van de zomer om terug te keren naar hun geboortestreek en te herenigen met hun familie, maar voor miljoenen vluchtelingen en thuislozen is dat niet mogelijk. Om ook deze kinderen een fijne zomer te bezorgen, organiseren de salesianen talloze zomerkampen, zowel in Oekraïne zelf als in de landen waar deze vluchtelingen worden opgevangen.

Polen, Slowakije, Oekraïne, Italië... Het zijn slechts enkele van de landen die zomerkampen organiseren voor thuisloze en gevluchte kinderen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. "De zomer is de enige gelegenheid om een pauze in te lassen. Niet alleen een pauze wat school betreft, maar ook om even te ontsnappen van de angst en het gevaar dat deze kinderen dagelijks ervaren," legt een salesiaan die in Oekraïne actief is uit.

Even kind kunnen zijn

De salesiaanse Vsesvit-school in Zhytomyr organiseerde in juni en juli bijvoorbeeld twee zomerkampen van twaalf dagen: eentje in de school zelf en eentje in de Italiaanse stad Cervia, gekozen vanwege de betaalbare prijzen en het uitgebreide aanbod aan vrije tijd, cultuur en accommodatie. In Slowakije is op dit moment dan weer een zomerkamp aan de gang voor 150 Oekraïense kinderen. "Door middel van recreatieve en educatieve activiteiten maken de kinderen - vaak vergezeld door hun moeder - op een informele manier kennis met de cultuur en de taal. Het doel is in de eerste plaats om deze kinderen de oorlog te laten vergeten. Daarnaast kunnen ze vrienden maken, hun talenten ontwikkelen en genieten van wie ze zijn: kinderen", vat een salesiaan uit Lviv mooi samen.

Misiones Salesianas, het salesiaanse missiekantoor in Madrid, ondersteunt deze zomer verschillende salesiaanse kampen in Bratislava (Slowakije), Cervia (Italië), Zhytomyr en Lviv (Oekraïne). In totaal zullen zo'n 650 Oekraïense kinderen en vluchtelingen aan deze kampen deelnemen.

Auteur: Tim Bex