Algemeen Overste van de salesianen wordt kardinaal

Schermafbeelding 2023 07 11 om 13 22 13

Op 9 juli heeft paus Franciscus de namen van 21 nieuwe kardinalen aangekondigd. Tussen deze namen weerklonk ook de naam van don Ángel Fernández Artime, de Algemeen Overste van de Salesianen van Don Bosco.

"De benoeming van Algemeen Overste Ángel Fernández Artime is een teken van het vertrouwen en de hoop die paus Franciscus stelt in pater Ángel en de Salesianen van Don Bosco", schrijft ANS, het internationale nieuwsplatform van de salesianen. "De opname van de nieuwe kardinalen in het bisdom Rome manifesteert ook de onlosmakelijke band tussen het Vaticaan en de bijzondere Kerken verspreid over de hele wereld. Hun afkomst drukt de universaliteit uit van de Kerk die Gods barmhartige liefde blijft verkondigen aan alle mensen op aarde."

Paus Franciscus sloot de audiëntie af door iedereen uit te nodigen om voor de nieuwe kardinalen te bidden: "Laten we bidden voor de nieuwe kardinalen, dat zij door hun gehechtheid aan Christus, de barmhartige en trouwe Hogepriester te bevestigen, mij mogen helpen in mijn ambt als bisschop van Rome ten goede van al Gods gelovige volk."

Biografie

Ángel Fernández Artime werd op 21 augustus 1960 geboren in Gozón-Luanco (Asturië, Spanje). Hij deed zijn eerste professie op 3 september 1978, legde zijn eeuwige geloften af op 17 juni 1984 in Santiago de Compostela en werd priester gewijd op 4 juli 1987 in León. Hij komt oorspronkelijk uit de provincie León en heeft een graad in Pastorale Theologie en een licentie in Filosofie en Pedagogie. Hij was gedelegeerde voor het jongerenpastoraat, directeur van de school in Ourense, lid van de Provinciale Raad, vicaris en van 2000 tot 2006 provinciaal.

Nadat Ángel Fernández Artime deel uitmaakte van de voorbereidingscommissie die het 26e Algemene Kapittel in 2009 voorbereidde, werd hij benoemd tot provinciaal van Zuid-Argentinië, met als standplaats Buenos Aires. In deze hoedanigheid leerde hij ook de toenmalige aartsbisschop van Buenos Aires, kardinaal Jorge Mario Bergoglio, tegenwoordig paus Franciscus, persoonlijk kennen en met hem samenwerken.

Op 23 december 2013 werd hij benoemd tot overste van de nieuwe provincie Mediterraan Spanje, maar nog voor hij deze nieuwe rol op zich kon nemen, werd hij op 25 maart 2014 door het Algemeen Kapittel 27 gekozen tot de nieuwe Algemeen Overste van de Salesiaanse Congregatie en de tiende opvolger van Don Bosco. Op 11 maart 2020 werd hij door het Algemeen Kapittel 28 herverkozen voor een tweede termijn van zes jaar van 2020 tot 2026.

Auteur: Tim Bex