Brief van de provinciaal - oktober 2023

Bart Decacnq

Provinciaal Bart Decancq geeft in zijn maandelijkse brief een update over het reilen en zeilen van de Don Boscobeweging in Vlaanderen en Nederland. In deze brief geeft hij enkele updates uit de verschillende gemeenschappen en heeft hij het onder meer over de regionale bezinningsdagen.

Op 23 september 2023 waren heel wat mensen uit de beweging rond Don Bosco aanwezig op de Salesiaanse Ontmoetingsdag in Groot-Bijgaarden ter gelegenheid van 150 jaar Zusters van Don Bosco. In de eucharistieviering heb ik de Zusters van Don Bosco bedankt omdat zij in het verleden maar ook toekomstgericht actief aanwezig zijn waar zij de mensen kunnen ontmoeten. Omdat zij in een familiegeest samenleven in open en warme huizen en tijd maken voor mensen die bij hen binnenkomen en aan hen zijn toevertrouwd. Omdat zij zich in gebed laten raken door Gods licht en dagelijks de weg van de onderscheiding gaan via het evangelie. Wij danken om de woorden die zij spreken en die belangrijk kunnen zijn om iemand op te tillen en toekomst te schenken. Je kan de dag nog even opnieuw beleven door via deze link de foto’s te bekijken.

Op 13 oktober 2023 stelde Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen de derde versie voor van haar visie op hulpverlening: Kinderen en jongeren niet loslaten! Als lerende en levende organisatie evolueren ze mee met de gewijzigde maatschappelijke contexten en spelen zij in op de veranderende noden en opportuniteiten en passen ze soepel de structuren aan. Deze missie en visie is hierbij het leidend kader.

Personalia – gemeenschappen

Onze medebroeder Dominiek Deraeve heeft de voorbije maanden een pelgrimstocht ondernomen naar Compostela en Fatima. Na zijn terugkeer is in overleg beslist dat Dominiek niet terugkeert naar Assel en hij heeft een aanvraag ingediend om één jaar buiten een salesiaanse gemeenschap te leven om zich op deze manier verder te oriënteren. Dominiek heeft contact opgenomen met een bisdom in Nederland om daar gedurende dit jaar in de parochiepastoraal aan de slag te gaan. In Assel wordt Hans Decancq directeur van de gemeenschap.

Jan Emmers (Boortmeerbeek) verhuist volgende week naar het wzc Het Perrehof in Peer waar ook onze medebroeders Fons Ceustermans, René Darcis en Tinus Spooren wonen.

Toon Gyselbrecht (Groot-Bijgaarden) is op 2 oktober 2023 verhuisd naar een serviceflat in Halle.

Op woensdag 18 oktober 2023 starten de afbraakwerken van enkele gebouwen van de Hendrik Placestraat 44 in Groot-Bijgaarden. Het gebouw van Eigentijdse Jeugd en een deel van het gemeenschapsgebouw (met de lokalen van de Chiro) gaan tegen de vlakte. De afbraakwerken zullen ongeveer twee maand duren. Nadien beginnen de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel.

Op 8 november wordt in Rome aan de Università Pontificia Salesiana het boek Francesco Scaloni (1861-1926) voorgesteld. Het boek is geschreven door Marcel Verhulst en behandelt de figuur en de ideeën van deze salesiaan die o.a. stichter was van de Belgische en de Congolese provincies.

Van 17 tot 21 oktober krijgen we het bezoek van don Agilan Sarprasadam, provinciaal van Tiruchy (INT). Dankzij don Agilan zijn onze medebroeders Leo en Anthiyok (Oud-Heverlee) nu lid van onze provincie.

Deze dagen gaat het Vademecum (met de gegevens van medebroeders, gemeenschappen, sectoren en werkgroepen) naar de drukker. Intussen bezorgen we deze week de digitale versie van het Vademecum. Gelieve belangrijke data voor de provinciale kalender steeds te melden aan patricia.segers@donbosco.be.

Zoals vorige keer gemeld houden wij van 14 – 17 februari 2024 ons Provinciaal Kapittel in voorbereiding van het Algemeen Kapittel in 2025. Mark Tips heeft aanvaard om regulator te zijn van het PK en Dieter Verpoest is co-regulator.

Salesiaanse Familie

Op maandag 30 oktober (Averbode) en op zaterdag 4 november (Sint-Maria-Aalter) is er een regionale bezinningsdag gepland voor alle geïnteresseerden van de salesiaanse beweging. Johan Tavernier maakt ons wegwijs in het thema van de ecologie en welke keuzes we moeten maken om voor de komende generaties een ecologisch gezonde wereld achter te laten. Meer info en de mogelijkheid om in te schrijven kan je vinden op deze link.

Misbruik in de Kerk

Naar aanleiding van een aantal artikels over het misbruik in de Kerk en de aanpak van bepaalde bisdommen en congregaties, heb ik een brief geschreven voor de personeelsleden van onze werken. Ook onze congregatie heeft in het verleden niet altijd adequaat gereageerd op situaties van misbruik en daardoor kwamen jongeren en medewerkers in de kou te staan.

De medebroeders die ziek zijn

Jaak Swinnen (Boortmeerbeek) is sinds 3 oktober opgenomen in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Zijn gezondheidstoestand is heel precair.

Leon Verbelen (Sint-Denijs-Westrem) werd wegens een zware longontsteking op 12 oktober opgenomen in het AZ Maria Middelares.

Opgenomen in Gods Liefde tot altijd

Op 18 december 2023 overleed onze medebroeder Albert SABBE. Albert was een missionaris-pionier die veel betekend heeft voor de Congolese provincies. Op de website plaatsen we deze dagen het In memoriam. Via deze link kan je de herdenkingsviering bekijken die op 25 september 2023 plaatsvond in Lubumbashi.

De familie van onze medebroeder Marc Vanhoutte (Boortmeerbeek) moest afscheid nemen van hun neef Diederik; hij werd 46.

Op 7 oktober overleed op 86-jarige leeftijd Dirk van de Pasch, schoonbroer van Jos van Lin (Woluwe/Tongeren).

Paul Soethof (Assel) nam afscheid van zijn schoonbroer Paul Witjes, hij was 86 jaar.

Op 22 september 2023 overleed op 79-jarige leeftijd Rik Weytjens, schoonbroer van Piet Stienaers (Oud-Heverlee).

Don Bosco Magazine

Eind deze maand ligt het nieuwe Don Bosco Magazine op de deurmat. Het is opnieuw een boeiend nummer met verhalen van mensen die door Don Bosco bezield en begeesterd zijn om kinderen en jongeren niet los te laten!

Auteur: Bart Decancq, provinciaal