Don Bosco Rijswijk vult eerste lege broodtrommels met gezonde lunch

DB Rijswijk
Foto: Marc Tangel, Rodi.nl

Inmiddels hebben twaalf gezinnen en dertig kinderen zich aangemeld bij het nieuwe Lunch Loket en worden de gratis lunchpakketten uitgedeeld. “Wij zijn geen voedselbank. We zijn er voor het welzijn van de kinderen én om de ouders daarin te begeleiden,” vertelt Resa Nabibaks, projectleider bij Don Bosco Rijswijk.

In het pakket zit genoeg (gezond) eten en drinken om kinderen uit arme gezinnen elke schooldag een volle broodtrommel mee te geven. “Die kinderen hebben het echt nodig”, zegt Resa. “Ze komen hier in de pauze met een lege broodtrommel. Dan kan je je niet focussen op school. Dan kan je ook niet na school lekker buiten gaan spelen, want je bent gewoon moe. Zo ontstaan achterstanden.”

Soms zat er maar één rijstcracker of een banaan van vier dagen oud in de trommel
Marlies Cuppen

Armoedeproblematiek

Het idee voor het Lunch Loket ontstond ongeveer een jaar geleden. Bij zowel de kinderen die dagelijks bij Don Bosco Rijswijk overblijven, als de jeugd die in de vakanties deelnam aan de activiteiten van het jeugdcentrum, zagen Resa en leidinggevende Marlies Cuppen dat het moeilijk was voor sommige ouders om iets voedzaams mee te geven in de broodtrommels van hun kroost. “We hebben geen zicht op het ontbijt van de kinderen, maar sommigen kwamen hier al met trek naartoe en dan zat er soms maar één rijstcracker of een banaan van vier dagen oud in de trommel”, vertelt Marlies. “Eerst zijn we zelf begonnen met brood smeren voor de kinderen en hebben we rondgekeken of er al initiatieven op dit gebied waren waarbij we konden aansluiten. Toen dat niet zo bleek te zijn, hebben we het Lunch Loket bedacht. Het voelt goed hier iets aan te doen. Lossen we daarmee de armoedeproblematiek op? Dat niet, maar alle kleine beetjes dragen bij aan de bewustwording rond dit thema.”

Gezonde variatie

Voor het samenstellen van de lunchpakketten werkt Don Bosco Rijswijk samen met Hoogvliet. “Zij helpen ons al jaren met het vakantiebos”, aldus Resa. “De supermarktmanager was enorm enthousiast over dit nieuwe project en sponsort het brood. Daarnaast vullen we de pakketten zelf aan. Daarin proberen we zoveel mogelijk variatie aan te brengen door bijvoorbeeld ook fruit mee te geven. Vorige week waren dat appels, voor komende week hebben we mandarijnen op het oog. Ook stoppen we er spullen in met een langere houdbaarheidsdatum, zoals een groot blok kaas. En natuurlijk gaat er ook wel eens wat lekkers in het pakket. Het moet ook een beetje leuk blijven.”

Vicieuze cirkel

De eerste pakketten werden twee weken geleden opgehaald. Een spannend moment. “Als het vakantiebos opengaat, weten we van te voren dat het volloopt, maar volwassenen zijn voor ons lastiger te bereiken’, merkt Resa op. “Gelukkig ging dat deze keer vrij goed. We begonnen met zeven gezinnen en zeventien kinderen. Twee weken later stond de teller al op twaalf gezinnen en dertig kinderen.”

Het mooie aan dit project is dat we niet alleen het hongerprobleem direct oplossen
Marlies Cuppen

De hulp die het Lunch Loket biedt, gaat verder dan alleen het meegeven van een wekelijks pakket. “We geven ook tips”, vertelt Marlies. “Hoe kan je die broodtrommel aantrekkelijk vullen en hoe werkt het met invriezen en ontdooien? Het mooie aan dit project is dat we niet alleen het hongerprobleem direct oplossen, maar dat we gaandeweg het gezin ook helpen met hun financiële situatie. Als je maar één van beiden doet, dan blijf je in de vicieuze cirkel.”

Resa haakt hierop in: “De eerste stap in hulpverlening is inzichtelijk maken wat iemand elke maand binnenkrijgt en wat er in diezelfde periode wordt uitgegeven. Zonder die voorwaarde schieten wij ons doel voorbij. Het kind heeft dan misschien geen honger meer, maar je bouwt niet aan de zelfredzaamheid van het gezin en dan hebben we over een jaar hetzelfde probleem. Wij willen mensen een duwtje goede richting geven en hopelijk bereiken we daarmee het punt dat ze hun leven weer op orde hebben en zelf die broodtrommels kunnen vullen.”

Auteur: Marc Tangel l Bron: Rodi.nl