Gemeenteraadsverkiezingen: "Meer jongeren naar de stembus"

Op 16 maart 2022 gaat Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo ook de jongeren van 18 jaar en ouder. Senna (18), eerstejaars student Communicatie uit Nijmegen, stemt dit jaar voor het eerst: "Ik vind het een fijn idee om iets bij te kunnen dragen, dat je toch een béétje invloed hebt op de dingen die er om je heen gebeuren."

Dit is een artikel van het Nederlands Jeugdinstituut.

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing is belangrijk voor jong en oud. Toch was de opkomst onder jongeren in 2018 laag. Maar 42% van de jongeren tussen 18 en 35 jaar ging naar de stembus. Dat terwijl de onderwerpen waar de gemeente over beslist een grote invloed hebben op het leven van jongeren. Denk aan werk- en woongelegenheid, openingstijden van winkels en horeca, onderwijs, openbaar vervoer en cultuur. Dit jaar is de opkomst van jongeren bij de stembus naar verwachting hoger.

Als we met alle jongeren stemmen heeft onze stem echt wel invloed!

"Met onze stem kunnen we hopelijk problemen aanpakken waar we als jongere mee zitten," zegt Senna. Zo is wonen voor haar bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp. "Op kamers gaan is echt onmogelijk. Daar zit ik wel mee. Ik woon nog bij mijn ouders omdat er bijna geen mogelijkheid is om op kamers te gaan. Of het is verschrikkelijk duur óf je komt er gewoon niet aan. Dat hoor ik bij iedereen om me heen." Volgens Senna komen vele jongeren in aanraking met financiële zorgen als ze een kamer willen huren. "Er wordt de hoofdprijs gevraagd voor studentenkamers. Om dit te kunnen bekostigen moeten studenten lenen en bouwt een groot deel van hen een extra studieschuld op. Er hangt daardoor een steeds hogere studieschuld boven het hoofd en dit is weer nadelig als je later je eigen woning wil kopen. Een heleboel zorgen voor de toekomst dus."

Klimaatverandering
Maar ook het klimaat vindt Senna een belangrijk onderwerp in de gemeenteraadsverkiezingen. Als onderdeel van de jongere generatie maakt zij zich zorgen om de impact die klimaatverandering heeft op de samenleving. "Generaties voor ons waren een stuk minder bezig met klimaatverandering omdat het nog niet zo zichtbaar was. Nu de impact steeds zichtbaarder wordt, geeft dit veel jongeren extra zorgen om de toekomst. Het is daarom echt belangrijk dat iedereen hieraan meewerkt. Wij als jongeren kunnen ons best doen, maar het is nog fijner als de gemeente hieraan meewerkt, zo weet je dat je het niet alleen doet." Samen sta je sterk, daar gelooft Senna in. Naast de wonen en het klimaat, vindt Senna het ook ontzettend belangrijk dat de gemeente de kansenongelijkheid aanpakt. "Tijdens de coronacrisis zijn de verschillen tussen rijk en arm alleen maar groter geworden. Ik vind het belangrijk dat jongeren uit armere gezinnen ook bijles kunnen krijgen of kunnen sporten."

Eerste keer stemmen

"Afgelopen december ben ik 18 geworden, dus ik mag nu voor de eerste keer meedoen", vertelt Senna. "Ik vind het een fijn idee om bij te kunnen dragen, dat je toch een beetje invloed hebt op de dingen die er om je heen gebeuren." Senna begrijpt heel goed dat stemmen niet voor alle jongeren zo vanzelfsprekend is. "Zodra je 18 wordt mag je stemmen, maar je krijgt die informatie niet goed mee. Wanneer mag je stemmen en hoe werkt dat precies? Je wordt daar niet op gewezen." Ze hoopt dat andere jongeren ook inzien dat het belangrijk is om naar de stembus te gaan. "Jouw stem heeft écht invloed op relevante problemen die er onder jongeren leven."

"Je wordt hier niet echt in begeleid en soms zie je dan door de bomen het bos niet meer"

Veel jongeren weten niet goed hoe ze moeten stemmen en waarop. Senna: "Je wordt hier niet echt in begeleid en soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. Ik ben zelf begonnen met de vragen: wat moet ik eigenlijk meenemen als ik ga stemmen en op wie kan ik stemmen in mijn gemeente? Ik ga eerst de stemwijzer invullen. Ik deed dat de afgelopen jaren wel vaker met mijn vriendengroep om gewoon te kijken wat eruit komt. En vervolgens als ik dan denk 'ja dat zijn partijen waar mijn interesse wel ligt', dan bekijk ik het verkiezingsprogramma op de website om me meer in de partij te verdiepen."

Grotemensenwerk

Stemmen voelt volgens Senna soms een beetje als grotemensenwerk. "Het voelt alsof alleen volwassenen iets kunnen bepalen en je als jongere niet zoveel kan bijdragen. Ik voel me dan ook weleens machteloos. Dat zullen meer jongeren ervaren. Ik vind het daarom belangrijk dat jongeren het gevoel krijgen dat ze iets kunnen bereiken met hun stem. Als iedereen denkt 'het heeft geen zin om te stemmen', bereik je niks. Als we met alle jongeren stemmen heeft onze stem echt wel invloed!"