Inspirerende studiedag omlijst met salesiaanse kookkunst

3 c61x55l

Deze week kwamen coördinatoren van Don Bosco jongerenwerken in Nederland bijeen in Assel voor een inspirerende studiedag. Het thema was ‘Omdenken’, waarbij verschillende invalshoeken aan bod kwamen. De dag werd in stijl afgesloten met een diner, geheel verzorgd door de salesianen van Don Bosco Assel.

Het programma draaide vooral om het gedachtegoed van Don Bosco en zijn Preventief Pedagogische Aanpak. In Don Bosco’s leven herkennen we situaties van ‘omdenken’ en ook in deze tijd wordt er een beroep gedaan op die mentaliteit. De coördinatoren en jongerenwerkers die op de studiedag aanwezig waren, komen dit dagelijks tegen in de praktijk van het jeugd- en jongerenwerk. Aan bod kwamen vragen als: wat is omdenken precies, welke basishoudingen horen bij een jongerenwerker en hoe kunnen we verbinden met de jongeren middels communicatie? Roelof Oudman van Don Bosco Apeldoorn bracht dit laatste onderwerp heel dichtbij de jongerenwerkers door in te gaan op het voeren van een dialoog en de (uit)werking daarvan.

Aan het eind van de dag stonden er twee enthousiaste salesiaanse koks in de keuken, die een maaltijd hadden bereid ‘uit eigen keuken’. Biju Oledath, van oorsprong Indiër, had een heerlijk rijstgerecht gemaakt en Dominiek Deraeve scoorde met zijn authentiek Belgische stoofpot.

De sfeer zat er goed in en er werden aan tafel zelfs al plannen gesmeed voor meer activiteiten om als jongerenwerkers samen te ondernemen.