Het Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk kan niet bestaan zonder de onmisbare steun van EVS’ers (Europese Voluntary Service) die op allerlei onderdelen meehelpen om van het vakantiefeest een succes te maken. Dit jaar genoten maar liefst 2.109 kinderen weer van het Vakantiebos en hielpen 22 jonge mensen uit heel Europa mee. In dit nummer maken we nader kennis met drie vrijwilligers uit Griekenland, Hongarije en Portugal.

Stavros Orologas, 25, Greece

“Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn ervaringen na dertig dagen als vrijwilliger in het project Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk. Het Vakantiebos is een goed georganiseerd project in een optimale multiculturele omgeving, waar Nederlanders met passie samenwerken met vrijwilligers uit heel Europa, zoals Griekenland, Spanje, Finland en Hongarije, allen met dezelfde liefde voor werken met kinderen.

Een van mijn favoriete onderdelen van Vakantiebos is dat elke dag een compleet nieuwe ervaring was. Niet alleen voor de kinderen van 4 tot 16 jaar, die meededen aan themadagen zoals de goede doelen-dag, Star Wars-dag, verf-dag enzovoorts. Maar ook voor ons, de vrijwilligers die de kans kregen te werken aan hun creativiteit, communicatievaardigheden en persoonlijke of professionele doelen.

Als ik een hoogtepunt zou moeten noemen, zou de eerste zeker de Nederlandse gastvrijheid zijn. De organisatie van Don Bosco bestaat uit alleen maar vriendelijke mensen die een maand lang hun uiterste best doen de vrijwilligers blij te maken en te zorgen dat hun dagen geweldig zijn. Ze hebben ons zelfs meegenomen voor surfen en raften en creëerden de meest fantastische escape-room waar ik ooit ben geweest.

Mijn tweede hoogtepunt is de moeite die Don Bosco doet om samen spelen en sociale cohesie onder kinderen met een beperking te stimuleren. Daarnaast besteden ze aandacht aan het betrekken van kinderen in sociale moeilijkheden, zoals kinderen van het asielzoekerscentrum.

Ik wil graag zeggen hoe dankbaar ik ben voor deze geweldige levenservaring, en graag bedank ik de Don Bosco familie voor het onvergetelijk maken van deze reis voor alle vrijwilligers.”

András Merza, 19, Hungary

“Ik wil graag vertellen hoe ik hier terecht ben gekomen. Op een dag vroeg mijn goede vriendin Gyorgyi mij, wat zou je ervan vinden om een maand naar Nederland te gaan voor vrijwilligerswerk? Ik schrok maar zei gelijk ja. Ik kon niet wachten om naar Nederland te gaan. Nieuwe mensen, nieuwe tradities, veel cultuur. En ik heb er geen moment spijt van gehad. De eerste dag was spannend, alles was nieuw. Ik realiseerde me dat ik met veel mensen in één huis moest wonen. Ik weet dat het niet klinkt als een big deal, maar na vier weken kan ik zeggen dat dit ver buiten mijn comfortzone lag.

Don Bosco betekent voor mij: familie, plezier, kennis. In mijn mening zijn we familie. We maken fouten, maar we houden van elkaar. In deze weken voel ik me zo opgewekt en blij. De werkdagen vragen veel energie en aandacht, maar dat is het waard! De dagen met kinderen zijn top. De kinderen lachen en dat is geweldig. Het beste wat ik kan noemen van Don Bosco en Nederland is de acceptatie. In mijn kleine land valt het op wanneer Indiase, Afrikaanse of Arabische mensen op straat lopen. Ze worden nagekeken. Ik ben blij dat de Nederlandse kinderen zo open zijn: ze spelen samen en kijken niet op van verschillen in geloof, land of huidskleur. Ik wens deze kinderen geluk in hun leven, zo kunnen we een fijne en kleurrijke maatschappij creëren.”

Caroliinaii Coelho, Portugal

“Mijn naam is Caroliinaii, ik ben technisch fotografe en start binnenkort met de universiteit. Ik ben op dit avontuur als vrijwilligster in Don Bosco Rijswijk en mijn woorden om het te omschrijven zijn: schitterend, ondernemend en duizelingwekkend. In korte tijd ontdek ik nieuwe talenten in mijn werk en hoe ik iets kan bijdragen aan een betere maatschappij. Don Bosco biedt workshops, leuke activiteiten en professionele begeleiding. Na een serieuze en leuke training begonnen we met het werken met kinderen op de plek die hier perfect voor is: Don Bosco Rijswijk. Kinderen leren iets en krijgen de vrijheid om in hun eigen fantasie te leven. Don Bosco is een wereld waar kleintjes gelukkig kunnen zijn.”

Bron: Don Bosco NU 2019/3