Medewerkers van Don Bosco ontdekken Don Rua: "Nederig en vaderlijk"

DON BOSCO DON RUA ADA301015

Op hun maandelijkse bijenkomst kregen de Medewerkers van Don Bosco Groot-Bijgaarden een lezing over Don Rua, de opvolger van Don Bosco. Salesiaan Mark Tips kwam hen met plezier vertellen over deze inspirerende figuur.

"Don Rua is van enorme betekenis geweest voor de congregatie, maar ook voor de bredere Salesiaanse Familie", vertelde Mark. "Hij ligt trouwens aan de oorsprong van vijf salesiaanse huizen in Vlaanderen. Don Rua doorliep zijn vorming in ijltempo en reeds in 1884, vier jaar voor de dood van Don Bosco, werd hij aangeduid als diens opvolger. Hij was prefect in Valdocco, bekommerde zich om de financiën, was belangrijk in de bouw van de basiliek Maria Hulp der Christenen én speelde een voorname rol in het uitschrijven van de constituties. Hij ging ook regelmatig op reis met Don Bosco en bezocht Vlaanderen zelfs tweemaal. Voor de fans van het Don Bosco Magazine: ook de Bollettino Salesiano (het originele tijdschrift van Don Bosco) zag onder zijn leiding het levenslicht." (lees verder onder foto)

Mark Tips

"Wij onthouden vooral de aantrekkingskracht van Don Rua's persoonlijkheid, de nadruk op volharding in het werk en de plicht, de vanzelfsprekende soberheid en de apostolische ijver", blikt medewerkster Lieve Grypdonck terug op de avond. "Don Rua was nederig, vaderlijk, discreet, inspirerend en had de natuurlijke gave van raad geven en troosten. Omwille van zijn sterke band met Don Bosco werd hij beschouwd als levende regel."

Auteur: Tim Bex