Met Youthnet naar Malta: “Deze ervaring ga ik nooit meer vergeten!”

Malta hideout

Begin februari vertrok een groepje jongeren(werkers) onder de vlag van Don Bosco Youthnet naar Malta, waar een vierdaagse training op het programma stond. Het thema? Mentoring disadvantaged young people.

Het begeleiden van kwetsbare jongeren is een belangrijk thema voor iedereen die Don Bosco een warm hart toedraagt. Deze training via Don Bosco Youthnet Nederland was dan ook een uitgelezen kans voor Bing van der Sluis (19) om kennis te maken met jongerenwerk en mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.

Kennis opdoen
“Ik heb een tussenjaar en ik zag deze training in Malta als een mooie kans om mezelf beter te leren kennen. Ook keek ik stiekem uit naar het mooie weer en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ik vind het werken met jongeren erg leuk en wilde graag meer kennis opdoen binnen dit vakgebied. Nou, dat is gelukt!” (lacht), vertelt Bing.

Don Bosco Youthnet had alles perfect geregeld
Bing (19)

Het aanbod van Don Bosco Youthnet Nederland is voor jongeren een perfecte gelegenheid om kennis te maken met onderwerpen rondom jongerenwerk en tegelijkertijd reiservaring op te doen binnen een veilige context.

“Don Bosco Youthnet had alles perfect voor ons geregeld. Ik kreeg van tevoren duidelijke informatie en zelfs mijn vliegticket werd geregeld. Een kleine tip van mij is dat ik hierin wel graag meer inspraak zou willen. Zo had ik een lange tussenstop, terwijl ik best wat extra had willen betalen voor een directe vlucht. Buiten dat was alles super voor elkaar!”, reflecteert Bing op zijn reiservaring.

Reis Malta Don Bosco Youthnet
Bing (rechts onder) met zijn reisgenoten in Malta

Eenmaal in Malta was de vierdaagse training best een hele kluif voor de deelnemers. “Soms was het een uitdaging om mijn concentratie er volledig bij te houden tijdens de lange cursusdagen van 9:00 tot 18:00 uur, maar de opdrachten waren interactief en goed te behappen. Daarnaast had ik heel veel plezier met mijn reisgenoten, waardoor de tijd ook wel weer voorbij leek te vliegen”, gaat Bing verder.

Kwetsbare jongeren
De training was vooral gericht op het inspireren van jonge ‘mentors in spe’ om kwetsbare jongeren te begeleiden. Onderdelen van de training waren bijvoorbeeld het leren herkennen van trauma en begeleiding bij hechtingsproblematiek. Inlevingsvermogen en grensbewaking vormen hierbij een belangrijke rode draad.

Ik heb geleerd dat goed luisteren een hele waardevolle eigenschap is
Bing (19)

Deze eerste kennismaking met het begeleiden van kwetsbare jongeren leverde voor Bing direct hele praktische lessen op. “Ik heb geleerd dat vroeg oordelen, voordat je de persoon kent, onvermijdelijk is. Toch is het goed om je bewust te zijn van je eigen oordeel en eerst naar het verhaal van een jongere te luisteren. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en dat maakt het ook heel interessant. Iedereen wil gezien en gehoord worden en goed luisteren is daarbij een hele waardevolle eigenschap.”

Internationale ervaring
De training werd praktisch ingestoken door een combinatie van presentaties, workshops en interactieve sessies waarbij persoonlijke ervaringen en leerdoelen centraal stonden. Daarnaast vormde het internationale aspect voor Bing een belangrijke toevoeging aan deze leerrijke ervaring.

5 2024 02 20 125926 lcey
Presentatie van een groepsopdracht tijdens de training

“Er waren deelnemers uit Malta, Spanje, Aruba, Slowakije, Ierland, België en Nederland. Dat maakte deze reis een geweldige ervaring die ik de rest van mijn leven blijf onthouden! Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat een Duitser, Spanjaard, Arubaan, Maltezer en een Nederlander samen de beste tijd van hun leven konden hebben. Door Don Bosco Youthnet mocht ik deze mooie personen ontmoeten en bovendien heb ik mijn Engels flink kunnen bijspijkeren. Ook de wandelingen langs de kliffen met als toetje een zonsondergang op het strand, zal ik nooit vergeten. Deze reis was in één woord: geweldig!”

Wil jij ook zo’n toffe ervaring in het buitenland opdoen? Neem dan contact op met Rianne Wanders (coördinator van Don Bosco Youthnet Nederland) via rianne.wanders@donbosco.nl voor de mogelijkheden!

1
Sunsettt groepiee
1
Sunsettt groepiee

Auteur: Anja Hoogeveen