Negen redenen om animator te worden bij Don Bosco

Animator

Met bijna 500 zijn ze, de jongeren die zich bij Don Bosco als animator inzetten op een speelplein of vakantieactiviteiten organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwilligers van het Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk en de kampleiding van Deebeetje. Waarom doen ze dat? Hun vakantie ‘opofferen’ terwijl er zoveel andere leuke dingen te doen zijn. Nou, daar zijn negen hele goede redenen voor!

Dit is een artikel uit het nieuwste Don Bosco Magazine. Wil je 'em gratis ook thuis ontvangen? Inschrijven kan hier.

1. Onvergetelijke avonden
Denk je dat het speelplein niet meer leeft na sluitingsuur? Fout! Op ieder speelplein Don Bosco wordt er ‘na de uren’ nog een avondactiviteit gepland. Een groot spel, een leuk vormingsmoment, een kampvuur, een avondwoordje… alles kan. En het handigste van alles? Je kan soms gewoon blijven slapen.

2. De glimlach van een kind
Heel wat kinderen brengen tijdens de zomervakantie hun dagen door op een speelplein of komen bij Don Bosco genieten van allerlei vakantieactiviteiten. En zeg nu zelf: wat is er leuker dan een kind op het einde van de dag te zien vertrekken met een gelukzalig gevoel en een brede glimlach op zijn of haar gezicht? Uit naam van alle kinderen die glimlachend huiswaarts keren: bedankt!

Animators1

3. Vrienden voor het leven
Het klinkt cliché, maar als animator maak je in de zomer heel wat nieuwe vrienden. Ook bij Don Bosco ontstaan er vriendschappen voor het leven. Dat komt onder meer door de leuke groepssfeer die er tussen de animatoren is! Een week meebeleven, zorgt voor heel wat memorabele herinneringen.

4. Gek, gekker, gekst!
Acteren, verkleden, zingen, dansen, gekke bekken trekken… Wie wil dat nu niet doen? Op onze speelpleinen krijg je de kans om eens hélemaal uit je dak te gaan! Dat is wat moeilijker op school of op het werk, toch? Op gek doen staan geen grenzen en dat maken we bij Don Bosco helemaal waar.

5. Weet je nog...
Op het speelplein worden herinneringen gemaakt! Fijne momenten die je je binnen tien jaar nog steeds levendig zal herinneren. Een geniaal spel met de kinderen of een totaal out-of-the-box-idee met je mede-animatoren. Geloof je het niet? Vraag het dan maar eens na bij enkele oud-animatoren. Ze zullen het allemaal bevestigen!

Animator5

6. Het hele jaar door
Het hoogtepunt van ieder speelplein of vakantieactiviteit is natuurlijk de zomervakantie, maar ook tijdens de rest van het jaar staan er heel wat activiteiten gepland. Zo organiseren sommige Don Bosco-organisaties een eetfestijn of quiz, op andere momenten staan er dan weer een kerstfeest, een kampweekend of een paintballsessie gepland.

7. Groeiproces

Het is niet alleen geweldig om je vrijwillig in te zetten, het levert vaak ook iets op. Je zult merken dat je zelf groeit in je omgang met jongeren en andere mensen. Je leert verantwoordelijkheid nemen, komt soms voor moeilijke keuzes te staan, enzovoort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat werkgevers deze ervaring later graag op je cv zien staan.

8. Jezelf zijn

Kinderen en jongeren zijn vaak angstig of terughoudend om zichzelf te laten zien. Bang voor pesterijen of oordelen. Bij Don Bosco - niet alleen op onze speelpleinen - vinden we het uiterst belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Je mag hier gewoon jezelf zijn. Je hoeft je dus niet te schamen voor je ‘rare’ kant, je zal sowieso gewaardeerd worden voor wie je bent.

Animators2

9. Je toffe collega-animatoren
Jullie vinden elkaar in dezelfde passie: werken met en voor kinderen en hen met een glimlach naar huis zien gaan. Niet alleen dat werkt verbindend, ook het samen organiseren en uitvoeren van jullie toffe ideeën voor de uiteenlopende activiteiten schept een onvoorwaardelijke band. Iedereen heeft zijn of haar eigen talenten en als team kunnen jullie bergen verzetten!

Ben je enthousiast geworden? Je kunt op je binnen allerlei organisaties van Don Bosco inzetten als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan animator tijdens het Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk of ga mee als kampleiding van Deebeetje. Neem gerust contact op met één van onze organisaties voor meer info!

Auteur: Tim Bex