Salesiaan Wim Flapper viert gouden priesterjubileum

20240602 100113

Afgelopen zondag was er een met een gouden randje voor Wim Flapper (Salesiaan van Don Bosco), want hij vierde dat hij 50 jaar geleden tot priester werd gewijd. Hij beleefde dit heuglijke moment samen met familie, de salesiaanse gemeenschap in Assel en de parochianen van de nabijgelegen Heilige Geestkapel. Ook was er een afvaardiging aanwezig van de parochies waarin Wim heeft gewerkt. 

Als je al zo lang priester bent, heb je veel jongeren en veel veranderingen voorbij zien komen, dat kan niet anders. We vroegen Wim naar zijn beleving hierin en wat hij heeft zien veranderen bij jongeren als het gaat om geloofsbeleving en zingeving. 

“De jongeren waarmee ik destijds te maken had - op school, bij de Deebeetje kampen en in de parochie - kwamen bijna als vanzelfsprekend uit een gelovig milieu. Dat gold voor bijna iedereen in die tijd en daarmee had je een gezamenlijke achtergrond. Dat is nu veel minder het geval, denk ik."

Gelovige jongeren van nu lijken nog meer devotie te kennen
Wim Flapper

Toen ik in Schiedam als jongerenpastor in de parochie kwam werken, werd ik door jongeren met open armen ontvangen. Ze wilden over geloven praten (gespreksgroepen), meedoen aan het voorbereiden van vieringen (liturgiegroepen) en maatschappelijk betrokken zijn (schrijven voor Amnesty). Ik heb de indruk dat jongeren tegenwoordig vooral geloven in rust, stilte en bezinning zoeken en vinden. Het lijkt er ook op dat gelovige jongeren van nu devotioneler zijn, bijvoorbeeld in hun aanbidding en rozenkransgebed.”

20240602 095832
Van links naar rechts: Salesianen van Don Bosco Biju Oledath, Wim Flapper en Hans Decancq.

Ook als Salesiaan van Don Bosco is Wim altijd nauw betrokken geweest bij de Don Boscowerken in Nederland, zij het de laatste jaren wat meer op de achtergrond. Toch heeft hij nog een belangrijke boodschap voor de jongeren die in deze tijd actief zijn in onze Don Bosco-organisaties en het werk onder jongeren voortzetten.

Basishouding
“Ik moet denken aan drie dingen die ik ooit eens heb opgeschreven als kenmerken van de houding van Don Bosco. Allereerst gewoonheid: Don Bosco die in alles met zijn jongens meedeed, met het eten, met de afwas en schoonmaak, met leren en vieren, maar ook met sport en spel. Niet apart, niet boven zijn jongens, maar tussen hen in."

Gewoonheid, openheid en vreugde kenmerken de basishouding van Don Bosco
Wim Flapper

"Ten tweede openheid: voor alles wat zich aandient in het leven en het werk. Je daarop ook bezinnen en erbij stilstaan, maar ook openheid voor het onbekende, voor God. En tenslotte vreugde: het leven mag goed zijn, je mag van de dingen genieten! Denk aan ontspanning, sport, spel, muziek en cultuur. Dat zijn belangrijke dingen, daar horen geen somberheid en pessimisme bij.”

Deze wijze woorden nemen we graag ter harte en feliciteren Wim Flapper namens de hele Don Boscofamilie met zijn gouden jubileum als priester!