Succesvolle voorbereiding op uitwisselingsweek ‘You(th)ink Green’

4

In het weekend van 14 tot 17 april kwam een groep jongeren met leiding uit zes landen bij elkaar in Assel Don Bosco Centrum ter voorbereiding op de uitwisselingsweek voor jongeren ‘You(th)ink Green’. Die naam verklapt alvast het belangrijkste onderwerp van de uitwisselingsweek: duurzaamheid.

De jongeren en leiding uit Armenië, Montenegro, Hongarije, Duitsland, Malta en Nederland hebben dit weekend een eerste succesvolle voorbereiding gehad op de uitwisselingsweek die zal plaatsvinden van 1 tot 7 juli in Assel. Het thema? Duurzaamheid en spiritualiteit. Die twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden volgens de organisatoren.

In het licht van Laudato Si' willen we jongeren betrekken bij een groene manier van leven
You(th)ink Green

“In het licht van Laudato Si, de uitdrukking van paus Franciscus, willen we jongeren inspireren en betrekken bij een groene manier van leven. Zo willen we een verandering in de samenleving teweegbrengen”, klinkt het. In de encycliek Laudato Si' roept paus Franciscus alle mensen van goede wil op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen.

Groene checklist
Don Bosco Youthnet Nederland zit ook in de organisatie, het is één van de eerste activiteiten die Youthnet Nederland onder die vlag organiseert. ‘You(th)ink Green’ zal dan ook plaatsvinden bij Don Bosco in Assel. Door middel van informele en speelse methoden zullen ecologische issues en klimaatverandering aan bod komen. “We willen de impact van onze acties op de aarde erkennen”, legt de organisatie uit. “We gaan tijdens de uitwisselingsweek enkele duurzame projecten in Nederland bezoeken met de jongeren en elkaar op verschillende manieren inspireren. De bedoeling is dat er aan het einde van de week in juli een ‘groene checklist’ is, die we samen met de jongeren op gaan stellen. Deze duurzaamheidschecklist bestaat uit concrete acties die we kunnen ondernemen om beter om te gaan met onze planeet en het klimaat. Zo willen we individuen en organisaties helpen om na te denken over hun acties en een ecologisch vriendelijke houding aan te nemen.”

Dit biedt ook kansen voor jongeren om ervaring op te doen met organiseren
You(th)ink Green

Naast de duurzame doelen, biedt ‘You(th)ink Green’ ook kansen aan jongeren om ervaring op te doen in het organiseren en promoten van zo’n uitwisselingsweek. Bij de voorbereidende vergadering was dan ook een flinke groep jongeren aanwezig, die zich enthousiast inzet voor de jongerenuitwisseling die in juli zal plaatsvinden in Assel.

‘You(th)ink Green’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Europese Unie.

1 Biju1
1 Biju5
31 Biju2
31 Biju4
31 Biju6
31 Biju7
1 Biju1
1 Biju5
31 Biju2
31 Biju4
31 Biju6
31 Biju7
Green

Auteur: Anja Hoogeveen