“VIA DON BOSCO KON IK MIJN DROOM WAARMAKEN IN KENIA”

Pag201620 Anita20van20den20 Berg20 3 mmlupb6

Anita van den Berg (25 jaar) wordt helemaal blij van het samen-zijn en werken met mensen. Ze werkt momenteel als flexer in de gehandicaptenzorg, psychiatrie, jeugdzorg en verslavingszorg. Na haar reis naar Kenia ging ze - naast haar betaalde baan - als vrijwilliger voor SAMEN aan de slag. Eerst begon ze met het geven van een presentatie op het straatkinderenweekend en vervolgens begeleidde ze jongeren in hun traject.

Wat wil ik graag gaan doen en vanuit welke intentie doe ik dat? Via het internet startte ik mijn zoektocht en al gauw stuitte ik op de website van SAMEN. Hier maakte ik voor het eerst kennis met Don Bosco.

Het verhaal over Don Bosco raakte mij meteen. Wat ik meenam uit dit verhaal is dat waar je ook vandaan komt, wat jouw achtergrond ook is of wie je dan ook bent, iedereen heeft wel iets te bieden waar hij goed in is ... en dat maakt ons samen één!

Door de warme en open houding van SAMEN voelde ik me al snel op mijn gemak en was de keuze gemaakt. Ik ga via SAMEN naar het buitenland om een van de projecten van Don Bosco te ondersteunen! Toen ik me verdiepte in het leven van Don Bosco, kwam ik er achter dat zijn visie bijna naadloos bij mij aansloot.

Wat wil ik doen met mijn leefde? Met wat googelen kwam terecht bij de website van SAMEN


Het inspireert me om altijd te proberen naar de mens achter het verhaal (het gedrag) te kijken. Don Bosco leert me ook om mijn aandacht te richten op iemand zijn kracht en niet op zijn tekortkoming. Echt luisteren naar elkaar en samen een ruimte creëren waarin iemand zichzelf mag zijn.

Ik wilde een andere cultuur ervaren, mezelf ontwikkelen door mee te leven in een communiteit, maar bovenal wilde ik iets kunnen bijdragen voor een ander. Deze droom kon ik via Don Bosco waarmaken in Kenia, hier heb ik uiteindelijk zes maanden mijn unieke bijdrage kunnen leveren en een onbetaalbare ervaring mogen beleven! Ik ben heel tevreden met mijn leven, met wat ik heb en kan doen.

De vele glimlachen en het geluk dat ik in Afrika zag en ervaarde, stimuleert mij telkens weer als ik het moeilijk heb met mijn eigen situatie en leven. De ervaringen die ik in Kenia bij Don Bosco Project gehad heb, helpen mij om een beter mens te zijn en dankbaar voor wat ik heb en wat ik al heb kunnen realiseren.

Na inmiddels 5 jaar terug te zijn in Nederland, merk ik nog steeds dat het mij gevormd heeft. Zo ben ik me bewuster geworden van alles om mij heen en heb ik geleerd even stil te staan en te waarderen wat er is.

Bron: Don Bosco NU 2019/2


Benieuwd naar de reiservaringen van Anita? Lees het reisverslag over haar tijd in Makuyu (Kenia) in 2014 via: https://anitaberg.waarbenjij.nu