Vliegen, rennen, spetteren en spelen; het Vakantiebos is los!

Vakantiebos201 6why9ks

Dagelijks vermaken ruim 170 kinderen zich in het Vakantiebos van Don Bosco Rijswijk en dat drie weken lang. Iedereen is welkom, dus ook de kinderen die normaal gesproken niet op vakantie kunnen, om welke reden dan ook. Levend Cluedo, water- en verfdag, een fotospeurtocht, op kamp, ijsblokjesroof, waterhonkbal; de dagprogramma’s zijn gevuld met te gekke activiteiten. Op de themadagen is het pas écht feest, want dan zijn er springkussens, glijbanen en bovendien een meterslange stormbaan!

Elk jaar organiseert Don Bosco Rijswijk het Vakantiebos. Dit jaar is het thema ´Wonderbos´, want, zo zeggen ze zelf: “Het mag een wonder heen dat we ondanks corona de zomer zo uitbundig kunnen vieren.” De opening was een spektakel; een vervelend virus en een stoute boef ontvoerden juf Bella. Gelukkig was daar de held Super Gio(vanni Bosco). Hij redde Bella van het dak en het Vakantiebos kon beginnen.

Opening Vakantiebos 2021
De feestelijke opening van het Vakantiebos 2021

Ook in het Vakantiebos wordt gewerkt volgens de methodiek van Don Bosco. Het jeugdcentrum in Rijswijk hanteert daarbij een aantal belangrijke punten:

  • Kijk wat kinderen leuk vinden en wat aansluit bij hun belevingswereld. Mix dit met een veilige omgeving en je hebt het perfecte recept voor een spetterend Vakantiebos;
  • Laat kinderen weten dat je in ze geïnteresseerd bent. Ondanks dat er tijdens het Vakantiebos op een dag soms wel 170 kinderen rondlopen, is er naast de gave spellen ook ruimte voor een gezellig praatje met de kinderen;
  • Geef duidelijk aan wat de mogelijkheden en grenzen zijn voor de kinderen. Tijdens het Vakantiebos zijn er een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden. Niet pesten, gezellig zijn en samen meedoen zijn daar een aantal van;
  • Iedereen is gelijk. Kom je uit Zimbabwe, Frankrijk, Nederland, Irak of Peru? Iedereen is gelijk en iedereen is welkom. Waar blijkt dit uit? Zowel de leiding als de kinderen zijn een mooie mix van alle culturen en maten.

50 SuperGio's
Over die leiding gesproken; dagelijks zijn er maar liefst 50 vrijwilligers aanwezig in het Vakantiebos, die de verschillende leeftijdsgroepen onder hun hoede nemen. Wat een kanjers! Zonder hen zou het Vakantiebos niet eens mogelijk zijn. Zij steken drie weken lang belangeloos hun tijd en energie in het Vakantiebos en doen er álles aan om de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Hoog tijd dus om deze toppers eens in het zonnetje te zetten; vrijwilligers bedankt!

Vrijwilligers Vakantiebos 2021
De échte helden van het Vakantiebos; deze 50 vrijwilligers die er elke dag een feestje van maken

Het Vakantiebos 2021 in Rijswijk duurt nog twee weken, maar hieronder volgen alvast een paar mooie foto’s van het festijn. Na afloop plaatsen wij nog een uitgebreider fotoverslag op onze website. Kun je niet wachten en wil je het Vakantiebos live volgen? Dat kan via de Instagrampagina van Don Bosco Rijswijk. Elke dag plaatsen ze foto’s en filmpjes van de verschillende activiteiten en hun genietende deelnemers.

De opening van de sportactiviteiten; het olympisch vuur wordt onstoken