Algemeen raadslid Gildasio Mendes bezoekt onze provincie

Internaat 5

Van 20 tot 24 mei 2023 mochten we don Gildasio Mendes dos Santos welkom heten in onze provincie. Hij is algemeen raadslid voor de sociale communicatie. De Braziliaanse salesiaan maakte kennis met verschillende salesiaanse werken, maar ook met andere organisaties in het medialandschap.

De taak van Gildasio bestaat eruit de verschillende landen waar salesianen actief zijn (zo’n 140) op te volgen op vlak van media en communicatie. Ongeveer zes maanden per jaar verblijft hij in de gebouwen van de Algemene Raad in Rome of Turijn, de andere maanden vliegt hij de wereld rond om de communicatiediensten te leren kennen en ondersteunen. De afgelopen dagen was onze provincie Vlaanderen-Nederland dus aan de beurt.

Goedgevuld programma
Tijd om bij te komen van de reis was er niet, want Gildasio werd meteen meegenomen naar de ontmoetingsdag van de Medewerkers van Don Bosco. Het werd de start van een uitgebreid programma waarbij don Gildasio onder meer kennismaakte Don Bosco Media, Don Bosco Vorming & Animatie, Don Bosco Rijswijk, Don Bosco Assel en het provincialaat/de provinciale raad. Ook werd er met ‘externe’ partners gesproken om een duidelijk beeld te geven van de rol van de media in onze samenleving. Zo was er tijd voor interessante uitwisselingen met vzw Logia, Halewijn, Kerknet, Kerk & Leven en StampMedia.

Gildasio Mendes
Don Gildasio op bezoek bij Don Bosco Rijswijk

Don Gildasio was onder de indruk. “Ieder land heeft een andere realiteit en het is belangrijk om mee te gaan met de tijd”, vertelt hij. “Ik merk dat deze provincie dat zeer goed begrepen heeft. Ook al is de gemiddelde leeftijd van de salesianen hier wat hoger, het werk dat samen met de leken – Don Boscowerkers – wordt gerealiseerd, is prachtig. Het is mooi om de geest van Don Bosco hier te zien en te voelen. De boodschap en missie van Don Bosco zal hier zeker worden voortgezet, samen met de Don Boscowerkers.”

Don Bosco Magazine slaat een belangrijke brug tussen de salesianen en onze samenleving
Gildasio Mendes dos Santos

Ook over Don Bosco Magazine was Gildasio enthousiast. “Het magazine is erg aantrekkelijk en spreekt jong en oud aan. Dit Don Bosco Magazine slaat een belangrijke brug tussen de salesianen en onze samenleving. Momenteel worden er jaarlijks 100.000 exemplaren van het Don Bosco Magazine gedrukt, dat is een indrukwekkend aantal en ik wil de provincie dan ook bedanken voor het geloof en de steun aan dit magazine. Blijf zeker investeren in de kwaliteit en de charismatische identiteit van het Don Bosco Magazine! Ook jullie huisstijlhandboek is een mooi project. Het kan de Don Bosco-organisaties in Vlaanderen en Nederland helpen om nog beter samen te werken op het gebied van communicatie en deze tools in te zetten ten dienste van onze gedeelde Don Boscomissie.”

Tot slot gaf don Gildasio nog een belangrijke wijsheid mee: “Communicatie speelt een zeer belangrijke rol in onze samenleving vandaag. Het goede dat wij doen voor de jeugd is een belangrijke boodschap voor de maatschappij. Betrek de jeugd daarom ook bij de communicatie, zodat zij protagonisten worden in de digitale wereld. Durf te dromen!”

We willen don Gildasio Mendes dos Santos bedanken voor zijn mooie woorden en zijn bezoek aan onze provincie.

IMG 0861

Auteur: Tim Bex