Canillitas: pakkende documentaire over straatkinderen

Unnamed

Op 26 september werd de documentaire 'Canillitas', geproduceerd door het salesiaanse missiebureau Misones Salesianas, voor de eerste keer vertoond in het Vaticaan. Intussen ontmoette Paus Franciscus de protagonisten in levenden lijve. Op dinsdag 10 oktober stelt Don Bosco International de aangrijpende documentaire voor in het Europees parlement in Brussel.

'Canillitas' vertelt het verhaal van een aantal kinderen in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) die elke dag op straat moeten werken om bij te dragen aan het levensonderhoud van hun familie. Op dit moment worden 340.000 kinderen in de Dominicaanse Republiek gedwongen om te werken. Ze zijn slachtoffers van een cultuur die deze praktijk normaliseert en niet beschouwt als schadelijk voor de rechten van kinderen.

We moeten het heden veranderen om een toekomst op te bouwen
salesiaan Juan Linares

Stevige uitdaging

Na de première in het Vaticaan vond een rondetafelgesprek plaats met enkele hoofdrolspelers uit de documentaire, de dag nadien kregen enkele kinderen uit de documentaire de kans om de paus te ontmoeten. Pater Juan Linares, de salesiaanse missionaris die het werk 'Canillitas con Don Bosco' begon, vertelde tijdens het gesprek over zijn werk in Santo Domingo, dat 38 jaar geleden begon. Hij sprak onder meer over de uitdaging om instellingen en gezinnen bewust te maken over het feit dat kinderarbeid een gesel voor de samenleving is.

"Toen ik begon, werkten meer dan 500.000 minderjarige kinderen in de Dominicaanse Republiek", zei de missionaris. "Vandaag de dag zijn dat er nog 340.000. We hebben al veel gedaan, maar het aantal jongeren dat nog steeds niet naar school gaat en moét werken is nog steeds te hoog. Elke dag gaan we door de straten van de stad om deze jongeren te benaderen en hen een kans te bieden: het heden veranderen om een toekomst op te bouwen."

Getuigenis

Ook de directe getuigenis van de jonge Moisés was ontroerend. "Ik werk al sinds mijn negende als schoenenpoetser in de straten van Santo Domingo, nu ben ik 14. Intussen ga ik naar school, ik zit in de vijfde klas, ik heb leren lezen en schrijven en ik droom ervan om kunstenaar of advocaat te worden. Maar wat ik vooral wil is dat andere kinderen zoals ik, andere canillitas, dezelfde kansen krijgen als ik. Ik wil dat ze niet langer gedwongen worden om te werken, maar dat ze naar school kunnen gaan."

Het 'Canillitas con Don Bosco'-programma is een voorbeeld van het succes van Don Bosco's preventieve systeem en slaagt erin minderjarigen te herenigen met hun families en te reïntegreren in de samenleving. “Ons werk bestaat uit het terugwinnen van de vreugde van de kindertijd. We doen dit door ook tijd te besteden aan dingen die interessant en leuk zijn: school, spelletjes, wandelen ...”

Voorstelling in Brussel

Op dinsdag 10 oktober (12.30 uur - 14 uur) zal Don Bosco International de documentaire Canillitas vertonen in het Europees Parlement. Daarnaast zullen er ook getuigenissen zijn van een van de kinderprotagonisten en vertegenwoordigers van het Canillitas-programma