Klaar voor de komst van één miljoen jongeren

Aan het werk

De organisatie van de Wereldjongerendagen (WJD) is klaar om van 1 tot 6 augustus meer dan een miljoen jonge mensen te verwelkomen. Dat zegt Mgr. Américo Aguiar, hulpbisschop van Lissabon en voorzitter van de Stichting voor de organisatie van Wereldjongerendagen.

Mgr. Américo Aguiar vertelt dat er ijverig als mieren, maar tegelijk ongeduldig en enthousiast door duizenden vrijwilligers wordt gewerkt. Hij bevestigt dat er zich inmiddels meer dan 700.000 deelnemers hebben aangemeld. Voor het slotweekend met de paus zal dat aantal allicht oplopen tot meer dan een miljoen mensen. "Vooral de veiligheid is een hele uitdaging. Daarvoor worden 10.000 agenten gemobiliseerd. Een andere uitdaging zijn de medische structuren. Er komen mobiele eenheden, tien medische posten en twee veldhospitalen. Er is ook een mobiliteitsplan opgesteld voor het evenement."

359476635 658346779665645 8053354469634389802 n

Kennismaken en verbroederen

Aguiar is blij dat de organisatie op de steun van de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa kan rekenen. "Deze Wereldjongerendagen staan in het teken van ontmoeting. Het is belangrijk dat jongeren elkaar leren kennen en verbroederen, vooral na de pandemie. Daarvoor zijn er onder meer 500 culturele evenementen. Bovendien krijgen de jongeren van 25 tot 31 juli tijdens een voorprogramma in de parochies in onze bisdommen de kans om elkaar, lokale parochies en de bevolking te ontmoeten. Ook de paus wacht een druk programma, met op 5 augustus ook nog eens een bezoek aan het Mariaheiligdom van Fatima. In het Eduardo-VII-park, op een heuvel in het hart van de hoofdstad, waar Franciscus voor het eerst de jongeren zal toespreken, is alles in gereedheid gebracht. Ook in het Tejo-park, in het oosten van de hoofdstad aan de rand van de Taag met uitzicht op de Vasco-da-Gama-brug, wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereiding van de slotmis met de paus op 6 augustus."

20.000 vrijwilligers

Op het hoofdkantoor van de WJD-organisatie is men onder de vele vlaggen, wimpels en affiches druk bezig aan de voorbereiding en coördinatie van het evenement. "Tijdens de WJD kunnen wij rekenen op meer dan 20.000 vrijwilligers. Meer dan 7.000 gastgezinnen zullen jongeren opvangen", besluit de hulpbisschop en organisator.